En hurtigt værktøjs guide

Har du det rigtige værktøj til jobbet?

Skal du til at gå i gang med et byggeprojekt, er det vigtigt at have det rigtige værktøj til rådighed. Dette gælder ikke kun selve valget af værktøjet, men også kvaliteten af dette. Som fagudlært håndværker er du nok allerede bekendt med vigtigheden af dette. Er du derimod en almindelig ufaglært person, kan der være en del faldgruber, hvis du skal bore og skære i særlige materialer.

I dette korte indlæg vil vi hjælpe dig med at finde det rigtige værktøj, således at du kommer godt på vej mod en bedre start på dit byggeprojekt.

1.     Tag altid udgangspunkt i dit projekt

For at finde det rigtige værktøj handler det først og fremmest, om at tage udgangspunkt i dit projekt. Er der noget særligt materiale, som du skal skære og/eller bore i? Skal du hænge noget op? Skal du slibe noget? Skille noget ad? Måle noget eller samle noget op?

Det vil være et godt udgangspunkt at anskaffe sig først basalt værktøj såsom:

 • Hammer
 • Skrutrækkersæt
 • Papegøjetang
 • Boremaskine
 • Svensknøgle
 • Vaterpas
 • Målebånd
 • Tommestok
 • Søm og lignende afhængigt af dit projekt
 • Bidetang
 • Sav

2.     Undersøg materialet

Efter at du har anskaffet det mest basale værktøj, er du klar til at tage undersøge materialet, som du skal behandle. I mange små huslige projekter, vil du være godt klædt med det basale værktøj, men skal du i gang med mere avanceret projekter såsom at skære i fliser, bore i beton og lignende kræver det særligt værktøj.

Forskellige materialer har forskellige hårdheder, der forudsætter krav til valget af værktøj. Prøver du for eksempel at bore et hul i en betonvæg med en almindelig boremaskine, vil typisk ikke få hul igennem og i værste tilfælde ødelægge boret. I sådan et tilfælde vil du skulle bruge enten diamantværktøj i form af et diamantbor eller et beton bor, da disse vil kunne modstå hårdheden.

Kort fortalt er diamantværktøj særligt værktøj, der er segmenteret med falske diamanter, hvilket gør det i stand til at kunne behandle hårde overfalder som sten, beton, stål, kvarts og lignende. Vil du være på den helt sikre side, kan du anskaffe dig forskelligt diamantværktøj, da det sagtens vil kunne bore i blødere overflader.